2010. november 20., szombat

Kedvezményes intézményakkreditáció a közoktatásnak

Sokan közoktatásban dolgozók kérdeznek tőlem felnőttképzéssel és akkreditációval kapcsolatban és mindig megdöbbennek, amikor elmondom, a közoktatásnak mennyi kedvezményre van lehetősége a felnőttképzésben is.

Ha "csak" az intézményakkreditációt nézzük: közoktatási intézmények (akik OM azonosítóval rendelkeznek) a felnőttképzésben kedvezményesen tudnak intézményakkreditációt szerezni. Nem csak árban kedvezőbb, hanem az eljárásban is.
Tehát, ha közoktatási intézmény (nem csak szakképző iskolák, lehetnek gimnáziumok, általános iskolák is, bármi) intézményakkreditációt szeretne, akkor egy egyszerűsített eljárásban beadja az intézményakkreditációs pályázatot a FAT-nak.

Mit jelent a közoktatásnak az egyszerűsített intézményakkreditációs eljárás? 400 000 Ft eljárási díj helyett 100 000 Ft a közoktatásnak az eljárási díj, azaz máris 300 000 Ft-ot spórol egy magáncéghez, alapítványhoz, egyesülethez, egyházhoz stb. képest.

A másik fele: közoktatási intézménynél nincsen helyszíni szemle, azaz "csak" a pályázatot kell beadni a FAT-nak, de nem kell felkészülni helyszíni szemlére.
Igaz, a pályázatnak alaposabbnak és több mindenre kitérőnek kell lennie, érdemes több dokumentumot csatolni, hogy teljesebb legyen a kép. Hiszen nem jönnek ki a helyszínre a szakértők, tehát otthon, egyedül, a négy fal között hozzák meg a kollégák a döntést, ezért nagyon fontos, hogy minél több információ (ami az intézményakkreditációhoz tartozik) álljon rendelkezésükre.

Összegezve: közoktatási intézmény akkreditációjánál ugyan az intézményakkreditációs pályázatot alaposabban át kell gondolni és több dokumentumot érdemes csatolni, de ez a "hátrány" jóval felülírja az előnyöket: 100 000 Ft eljárási díj (a 400 000 Ft helyett) és nincs helyszíni szemle.