2013. január 22., kedd

Dr. Ludmilla Kropotkin és a felnőttképzési ellenőrzések



Az új felnőttképzési törvényt a kormány legújabb munkaterve szerint februárban nyújtják be a parlamentnek. Az új felnőttképzési törvény tervezete már régen több forrásból megérkezett hozzám, hírfutáraim a lelkemre kötötték, hogy nem tőlük tudom.

Amit tudni lehet: a december végén megjelent, 2001. évi CI. felnőttképzési törvény módosításai pajkos előfutárai az új felnőttképzési törvénynek. Az államilag támogatott képzéseket, amelyeket csak akkreditált intézmények csinálhatnak, szigorúan, fogják ellenőrizni, á lá dr. Ludmilla Kropotkin. Dr. Ludmilla Kropotkin a "The Man Who Knew Too Little" c. filmben a KGB cudar vallatója. :-)

Melyek az államilag támogatott képzések a 2001. évi CI. felnőttképzési törvény szerint?

1. központi költségvetés, amelynek része az NFA (Nemzeti Foglalkoztatási Alap) foglalkoztatási és képzési alaprésze
2. a szakképzési hozzájárulásnak a szakképzési hozzájárulásra kötelezett által a saját dolgozói képzésére elszámolható része
3. EU-s források.
Az államilag támogatott képzéseknél megnő a dokumentálási kötelezettség. 

Az akkreditáció megszerzése macerás. Az új módosításokkal az akkreditáció megtartása sokkal hercehurcásabb lesz, mint eddig. Az ellenőrzéseken komoly pénzbüntetésekre számíthatsz, ha nem a jogszabályoknak megfelelően működik az akkreditált intézmény.

Különösen fontos, hogy az akkreditáció megszerzése mellett a megtartására is koncentrálj. A mindennapi működés során kövesd a jogszabályokat, minden papírod rendben legyen. 

Kellemes hetet kívánok Neked,



Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
A legújabb Informátor megjelenése: 2013. január 30.