2011. május 25., szerda

Képzés végén tanúsítvány, nem ámítás, nem kábulás



Az egyik ügyfelem hívott a minap, hogy TÁMOP-os ellenőrzést kaptak, minden rendben volt, viszont a támopos ellenőr határozottan állította, hogy tanúsítványt csak akkreditált képzés végén lehet adni, "sima" képzési programnál nem. Az ügyfelem meg nézett nagyokat, mert már túlesett egy FAT intézményakkreditációs eljáráson és ott bizony nem így volt. Bizony ám, hogy nem. 

Menjünk a kályhához, nézzük, mit mond a jogszabály. 
A felnőttképzési törvény (tudod, a kedvencünk, a 2001. évi CI-es), 10/A § d) pontja azt boncolgatja, hogy a képzés dokumentációjából a képzés elvégzését szóló "bizonyítvány" (hogy miért ezt a szót használja a törvény? miért? miért? megfejthetetlen, ha Te használnád felnőttképzőként egy sima képzésnél, karóba húznának egy ellenőrzésen, na mindegy), szóval a képzés elvégzéséről szóló "irat" -- maradjunk ennyiben -- másolatát tárolni kell. 

Magyarul: minden képzés végén valami papírt kell adnod képzőként a résztvevőknek, hogy azt a képzést elvégezték. És ezt le kell másolnod. A másolatát eltárolnod. Az átvételéről meg átvételi elismervényt írni. Papíron persze. Mint mindig, mindent. Éljenek az esőerdők, éljenek soká! (Így nem fognak). 
Egy ügyfelem nekem szegezte a kérdést, hogy "Eszter, és hol van a papír nélküli iroda?" Mire mondtam neki: azt drágám ne az akkreditációnál és a képzések dokumentációjánál keresd. A képzések dokumentációjánál max. iroda nélküli papír van, a papír nélküli irodát felejtsd el, ha felnőttképzésre adod fejed. 
Pedig az ember azt hinné.
21. század.
Digitalizáció. Meg ilyesmi. De hát nem.

Vissza a témánkhoz, ki adhat ki tanúsítványt, illetve mit is adhatsz, mint felnőttképző a képzés végén? Azon túl, hogy beadhatod a kulcsot, kötelező adnod valami papírt a résztvevőnek.

Itt jön még egy csavar. Ugyanis, felnőttképzőként kizárólag tanúsítványt, vagy látogatási igazolást adhatsz a képzés végén Oklevelet kizárólag felsőoktatás adhat, bizonyítványt közoktatás, illetve OKJ-s vizsga, vagy nyelvvizsga adhat. 
Felnőttképzőként a képzés elvégzéséről tanúsítványt, vagy látogatási igazolást adhatsz, azt viszont kell adnod. 

A tanúsítványon milyen adatoknak kell szerepelnie? Ezt a következő bejegyzésben vesézem ki, tanulságos lesz az is, humortól sem mentes, addig is kellemes hetet, szép estét kívánok Neked.