2011. május 17., kedd

A duális szakképzés, stuttgarti élmények, első rész

 




A stuttgarti szakértői tanulmányút.
Fantasztikus. Pozitivitás-fürdő. Élmények. Áll-leesés. Rengeteg információ. Új emberek, új kapcsolatok. 

Röviden így tudom összefoglalni a stuttgarti szakértői tanulmányutat.
Hosszabban pedig így: 

2011. május 9-én kezdődött a hivatalos program. A szervezők: Frank Körner és Ingo Noack, a Baden-Württemberg tartományi oktatási minisztérium képviselői, Frank főosztályvezető, Ingo a helyettese. Nagy gonddal szervezték meg a programot, minden napunk 8-kor, 8:30-kor kezdődött és éjfélkor ért véget. Kb. délután 5-ig mentek a szakmai programok, utána pedig városnézések, vacsorák. Mindketten nagyon odatették magukat, nemcsak szakmailag, emberileg is.

A tanulmányút célja az volt, hogy a németországi duális szakképzést, az ottani gyakorlatot tanulmányozzuk, ezen belül is az úgynevezett practice firm-ök, illetve student company-k működését. Ezek olyan cégek, amelyeket a szakképző iskolákon belül a diákok működtetnek. Többféle van, de legegyszerűbben úgy lehet összefoglalni, hogy vannak azok a gyakorló cégek, ahol a diákok virtuális kereskedést folytatnak virtuális pénzzel, globálisan, az egész világra kiterjedő hálózat segítségével. 




Úgy képzeld el, hogy egy osztályterem (lásd itt fent) úgy van berendezve, mint egy iroda. Íróasztalok, számítógépek, még kávégép is van. Az egyes íróasztalok különböző "osztályokat" jeleznek, pl. marketing, könyvelés, HR, stb. Látod itt is a képen az első íróasztal felett a "Verkauf" felirat van, azaz az az értékesítési osztály.  Ez pl. egy practice firm a stuttgarti Wirtschaftsgymnasium West gimnázium-szakképző iskolában van, 17-18 éves srácokkal, akik flottul, kompletten bemutatták nekünk angolul a rendszert, illetve a cégüket. A West tanáraival és vezetőtanáraival beszélgetve megtudtuk, hogy nagyon nagy a túljelentkezés egy ilyen practice firm-ös osztályba. 

És vannak azok a diákcégek, amelyek valódi termékekkel és valódi pénzzel dolgoznak, kereskednek. Ilyet is láttunk, de erről kicsit később beszélek majd, addig is kellemes hetet, jó munkát kívánok Neked. 

A tanulmányutat az Egész életen át tartó tanulás program keretében kaptam. A publikációt illetően minden felelősség a  publikáció írójáé, az Európai Bizottság nem felel a publikációban foglalt információk bármely módon történő felhasználásáért.