2010. október 8., péntek

Szerződjek, ne szerződjek, kivel szerződjek?

Azt szoktam mondani: ha alkalmazottat akarsz felvenni, előbb olvasd el és értelmezd (vagy kérj fel valakit, hogy értelmezze) a Munka Törvénykönyvét. Ugyanez érvényes a felnőttképzésre is: ha felnőtteket akarsz képezni, olvasd el és értelmezd (vagy kérj fel valakit, hogy értelmezze) a felnőttképzési törvényt. :)

Van egy felnőttképzési törvényünk, a 2001. évi CI-es. Ez MINDEN felnőttképzőre érvényes, teljesen mindegy, hogy akkreditált, vagy nem, aki felnőtteket képez (tanfolyamok, tréningek), vonatkozik rá a felnőttképzési törvény.
Ebben pedig van a 20. §, amelyben le van írva, hogy a képző és a képzésben résztvevő felnőttképzési szerződést köt. Magyarul: minden résztvevővel felnőttképzési szerződést kell kötnöd, akkor is, ha egy megrendelő cég delegálja őt a képzésbe.

A felnőttképzési szerződésről már többször írtam, nyugodtan nézd meg a korábbi blogbejegyzéseket, hogy tartalmilag mi kell, hogy benne legyen. Ettől, sajna, de való, nem térhetsz el.

Ha pedig megrendelő cég küldi az embereket a képzésbe, akkor a megrendelővel kötsz egy szolgáltatási szerződést, a résztvevőkkel pedig egy felnőttképzésit. Az oktatókkal köthetsz alvállalkozóit, megbízásit, vagy lehetnek alkalmazottak is.