2010. október 18., hétfő

Bődületes baromságok



Gondoltam, összegyűjtöm egy kellemes kis csokorba azokat a bődületes baromságokat, amelyek keringenek az intézményi akkreditációval kapcsolatban.
FIGYELEM: az alább felsoroltak baromságok, ahogy a cím is mondja. Pletykák, nulla valóságalappal, ezek NEM kellenek az akkreditációhoz. Jelen jogszabályok szerint.
Tévhitek. Aki komolyan veszi őket, magára vessen. Jó szórakozást! :)))
Bődületes baromság #1: "Az intézményakkreditációhoz kötelező az ISO."

Aha. Biztos egy ISO-ban érdekelt terjesztette el ezt, hihetetlen, amióta akkreditációval foglalkozom (2003.) azóta ez a baromság egy cseppet sem vesztett "népszerűségéből".

Bődületes baromság #2: "Az intézményakkreditációhoz kötelező a több év működés."

Ez még régen sem volt igaz, már nem is emlékszem, mikor, de mintha 2004. tájékán törölték volna el azt a régi szabályt, hogy 1 év működés kellett az akkreditációhoz. Most nem kell. Vadiúj céget is akkreditáltathatsz, 1 megvalósított programmal.


Bődületes baromság #3: "Az intézményakkreditációhoz kötelező alkalmazni a képzési vezetőt."

Aha. Ezt meg biztosan egy munkavállaló terjesztette el. :) A felnőttképzésben nem kötelező a képzési vezetőnek, vagy az oktatóknak alkalmazottnak lenniük, a megbízási és a vállalkozói szerződés is elfogadott.

Bődületes baromság #4: "Az intézményakkreditációhoz kötelező minden képzésemet programakkreditáltatni."

Aha. Ezt valószínűleg egy szakértő terjeszthette el, vagy egy képző, aki ilyetén módon akarta irtani a konkurenciát. :) Lényeg: az intézményakkreditációhoz egy darab képzési programot is bőven elég programakkreditáltatni, majd azt a képzést megvalósítani.