2010. október 27., szerda

Óóóó, azok a minőségcélok...

Sokszor szembesülök gondterhelten tűnődő pillantásokkal, amikor intézmények elgondolkodnak a minőségcélokon. Mondhatod, hogy micsoda? Mik azok a minőségcélok? Pont ez az, amit szoktak tőlem is kérdezni az intézmények/cégek képviselői.

Nos, kérlek szépen, ha intézményakkreditációért folyamodsz, akkor mindenképpen kell legyen a talomban az intézményednek/cégednek az adott tárgyévre vonatkozó minőségcéloknak. És fejlesztési tervnek is.
Ilyenkor szokott előjönni a kérdés, hogy micsa? Mi a különbség a kettő között?

Egyszerű. A jogszabályok szerint a minőségcéloknak mérhetőeknek kell lenniük, alkalmasnak az objektív értékelésre. Magyarul: számszerűsíthető dolgok, amelyek a képzést fejlesztését célozzák. Mondjuk 10 db szakkönyv beszerzése, amelyekből módszertani felkészítést csinálunk az oktatóknak. Ez mérhető és objektíven értékelhető is, hiszen a könyveket meg tudod számolni, a továbbképzést meg tudod tartani.

A fejlesztési tervvel kapcsolatban viszont semmilyen tartalmi támpontot nem ad a kedvenc akkreditációs jogszabályunk, csak annyit mond nekünk dodonai módon megfogalmazva, hogy az önértékelés alapján kell megfogalmazni. Nesze semmi, fogd meg jól. Egyik szakértő kollégám, kellő humorérzékkel, és hozzáteszem, totál jogosan, egyszer azt mondta, hogy ha a jogszabályt nézzük, akkor fogok egy üres A4-es lapot, ráírom, hogy fejlesztési terv és megvagyok, senki sem mondhatja, hogy nem a jogszabálynak megfelelően jártam el. :))))

Ezt azért nem javasolnám Neked, habár jogszabályra hivatkozva simán védhető, főleg, ha az önértékelésben azt hozod ki, hogy igazából frankók vagytok, nincs itt fejlesztésre szükség. :) A fejlesztési tervre szoktam azt mondani: bármit leírhatsz, ami az önértékelés alapján fejlesztésre szorul, a fantáziádra van bízva.
Pl. az intézmény stratégiája: a legjobb iskola leszek az egész univerzumban! Előre a világuralomért!
:)))

Viccet félre: minőségcélok lényege a számszerűsíthetőség, a mérhetőség, a fejlesztési terv meg jobban a kreatív fantázia birodalma, szigorúan persze az önértékelés talaján állva.

Jó fantáziálást és számolást kívánok Neked! :)