2010. február 22., hétfő

Nem olyan súlyos problémák egy intézményi akkreditációs helyszíni szemlén

Ahogy írtam Neked múlt hét szerdán, ma olyan "hibákról" írok, amelyek egy helyszíni szemlén nem tragikusak. Olyan hibák, amelyektől még simán megkapjátok az intézményi akkreditációt, de amelyeket pár szakértő kolléga hajlamos úgy interpretálni egy helyszíni szemlén, mintha tragikus ballépések lennének. Hiába no, mi, szakértők már csak ilyen drámaiak vagyunk. :)

Leírok Neked pár ilyet:

  • a naplóba a tanár miért nem írja bele a dátumhoz a könyvet is, miért csak a leckék számát
Jogszabály (2001. évi CI. felnőttképzési törvény 10/A. §) nem írja elő, hogy a naplóba a szakmai dolgokkal kapcsolatban mit kell írnod, csak azt írja elő, hogy a tanárnak le kell írnia a hiányzók nevét a naplóba is.

  • miért szóban végzi az önértékelést a cég, miért nem kérdőívezik?
A jogszabály (24/2004. (VI.22.) FMM rendelet 8.§ (4)bekezdés) egyértelműen kimondja, az önértékelés módszerét az intézmény határozza meg, tehát Ti akár év végén, december 31-én, egy üveg pezsgővel a kezetekben is önértékelhettek, ha ezt írtátok le a minőségirányítási rendszerben. Jó ötlet, nem? :)
A lényeg az, hogy a fenti jogszabályban meghatározott területeket mind önértékeljétek.

  •  miért nincs rajta a tanúsítványon, hogy mit tanult, milyen kompetenciákat szerzett a képzésen a képzésben résztvevő? 
A jogszabály (2001. évi CI. felnőttképzési törvény 10/A. §) csak azt írja elő, hogy a képzés elvégzését igazoló bizonyítvány (pl. tanúsítvány) eredetivel megegyező másolatát tárolnia kell. az intézménynek/cégnek. Azt nem mondja a jogszabály, hogy pl. tanúsítványnak mit kell tartalmaznia.

És így tovább, sorolhatnám a végtelenségig.

A lényeg: a helyszíni szemle titka, hogy meg tudd védeni magad, ezért nagyon tisztában kell lenned az intézmény működésével, valamint, amit talán még fontosabb, a jogszabályok (2001. évi CI. felnőttképzési törvény, más néven: Fktv, 2004. évi CLV. törvény a közigazgatási eljárásról, más néven: Ket, 22/2004. (II.16.) Korm. rendelet, 24/2004. (VI.22.) FMM rendelet, hogy csak a fontosabbakat említsem) ismerete elengedhetetlen.
A helyszíni szemlén való helytállás sikerének titka a jogszabályok pontos és naprakész ismerete, valamint egy jó nagy adag emberismeret és pszichológia.