2010. február 16., kedd

Akkreditált intézmények ellenőrzése 2. rész, avagy a szakértő visszatérése, The Return of the Expert :))))

Hajdúszoboszlón nem csupán áztattam a tagjaimat, hanem sok érdekes előadást is hallgattam. Torma Gabriella FAT titkárságvezető asszony előadását érdemes lett volna minden felnőttképző intézménynek/cégnek meghallgatnia.

Ugyanis a FAT ellenőriz. Bizony, kiküldenek minket, szakértőket és vannak kulcsfontosságú területek,  amelyek ha nincsenek rendben (és/vagy nem fellebbezel), azonnal visszavonják Tőled, az intézményedtől, cégedtől az intézményi akkreditációt:

  • a felnőttképzési nyilvántartásban, illetve bejelentésben (most már bejelentésnek hívjuk) nem szerepelnek azok a képzések, amelyeket viszont a cég/intézmény végez

    Javaslat: mindig fésüld össze, hogy a képzések, amelyeket tartotok MIND benne vannak a nyilvántartásban, ha nincsenek, akkor jelentsétek be őket azonnal a Munkaügyi Központnak.
  • a két felnőttképzési szolgáltatás nem szerepel a nyilvántartásban.

    Javaslat: ua, mint fent. A felnőttképzési szolgáltatásokról amúgy se feledkezzetek meg, mert nagyon kell néznünk a helyszíni szemléknél, hogy nyújtják-e az intézmények a felnőttképzési szolgáltatásokat, illetve kik veszik igénybe ezeket és mikor.
  • adatváltozás nincs bejelentve

    Javaslat: NAGYON NAGYON fontos és mindenki elfelejti. Pedig ez az a rész, amit baromira nehéz fellebbezni, hiszen fehéren-feketén ott van a jogszabályban, hogy adatváltozást be kell jelenteni a FAT-nak (egyszeri 5000 Ft-os díj). Milyen adatok változását kell bejelenteni? Minden adatét, ami az intézményi akkreditációs tanúsítványon is szerepel, illetve ha a cég/intézmény hivatalos adataiban változás állt be. Ez most 60 nap, mármint a változástól számítva 60 napon belül kell jelenteni, de mostanában megy át egy jogszabályváltozás és 90 napra módosul.
    Szerintem jobb előbb, mint később...
Folyt. köv. holnap, már nincs sok hátra a listából. :)