2010. február 17., szerda

Akkreditált intézmények ellenőrzése 3. rész, avagy az adminisztráció visszavág, Paperwork Strikes Back

Folytatva a megkezdett hajdúszoboszlói listát, itt van az utolsó adag, azok a dolgok, amelyekre feltétlenül vigyázz, ha akkreditált intézményed van és nemsokára ellenőriznek. Jut eszembe, ha már itt tartunk, azu ellenőrzésről 15 nappal az ellenőrzés előtt írásosan értesítik a céget/intézményt, tehát nem úgy állítunk be a szakértő kollégákkal, mint a munkaügyis ellenőrzés ... :)

Melyek a további kulcspontok:

  • a cég/intézmény a bejelentett képzésekre nem rendelkezik képzési programmal, illetve a képzési program nem felel meg a 2001. évi CI. felnőttképzési törvény 16. § előírásainak.

    Javaslat: MINDEN képzési programot (kivéve az akkreditált programot, hiszen ott maga az akkreditált képzés a képzési program) fésüljétek át a 16. § alapján.
    (Képzési programról írtam már szösszenetet, itt megnézheted: http://akkreditacio.blogspot.com/2009/10/kepzesi-program-hossza.html
  • a cég/intézmény nem kötött mindenkivel felnőttképzési szerződést, illetve a felnőttképzési szerződés nem felel meg tartalmilag a 2001. évi CI. felnőttképzési törvény 20. §-nak.

    Javaslat: fésüljétek át a felnőttképzési szerződés minden pontját, hogy megfelel-e a törvényi kötelezettségeknek. 
  •  
  • a cég/intézmény nem végzett önértékelést.

    Javaslat: ez egy "gázos" pont, mert sokan elfelejtik. Szintén ne feledjétek, hogy a 24/2004. (VI.22.) FMM rendelet (másnéven: akkreditációs Biblia) 8. §-nak minden pontja benne legyen az önértékelésben.
    Önértékelésről írtam már egy szösszenetet, itt olvashatod (azóta megszűnt az SZTT kötelezettség 2009. október 1-el):
    http://akkreditacio.blogspot.com/2009/06/onertekeles.html

  • a minőségirányítási rendszerét nem működteti

    Javaslat: ez talán a "leggázosabb" pont. Mert ha csak egy vesszőt is eltértek a minőségirányítási rendszertől, arra már ráfoghatják a szakértők, hogy nem működtetitek a minőségirányítási rendszert. Viszont ez egy olyan szürke zóna, hogy fellebbezés után kiált... :)

Ezek voltak azok a pontok, két részben, amelyeket működő intézményi akkreditált cégként, intézményként mindenképpen figyelemmel kell kísérned, ellenőrizned, mert különben egy ellenőrzésnél könnyen éveket öregedhetsz 2 óra alatt.
Egy dolog fontos: ne veszítsd el az önuralmad és főleg, ha visszavonásról kapsz értesítést, azonnal fellebbezés, még akkor is, ha reménytelennek érzed. Kihúztam már a reménytelenség legalsó bugyrában lévő intézményt is a slamasztikából, fellebbeztünk és a FAT visszavonta a visszavonási határozatot.

Itt felmerül a kérdés, hogy melyek viszont azok a pontok, amelyek annyira nem lényegesek, nem "főbenjáró bűnök", viszont a szakértő kollégák hajlamosak beállítani szörnyűséges hibáknak őket, ezáltal is növelve és/vagy hullajtva ősz hajszálaidat? 

Na, erről írok jövő héten hétfőn. :)