2013. április 18., csütörtök

Hogyan időzítsd az akkreditációt, mit érdemes lépned?


Várunk és várunk és várunk az új felnőttképzési törvény zárószavazárása. 
Pontosan tudod, hogy záros határidőn belül szükséged van intézményakkreditációra? 

Akkor jó, ha tudod ezeket a határidőket, amelyek jelenleg a felnőttképzési törvény tervezetében vannak. Fontos, amíg nincs zárószavazás, addig bármi változhat, MOST ezek a határidők a nyilvánosak. 

Tehát. 
2013. 08. 31-ig nyújthatod be az intézményakkreditációs a mostani rendszerben, utána már csak az új rendszerben engedélyeztetheted a cégedet felnőttképzésre. Azaz válhatsz olyan felnőttképzővé, amelyiknél pl. el lehet költeni pályázati pénzeket, vagy pályázhat képzésre.  A rendszer gyökeresen meg fog változni és mint minden rendszerváltásnál, az elején elképzelhető, lesznek szórványos gyermekbetegségek.

A mostani rendszer szerint intézményakkreditációt 2013. 08. 31-ig tudsz benyújtani a FAT-nak úgy, hogy még a mostani jogszabályok, díjak alapján menjen végig az eljárás. Előtte mindenképpen kell Neked egy programakkreditáció és az alapján megvalósított képzés, tehát ha totál nullán vagy most, akkor kb. a május az, amikor még van esélyed, hogy elkezd és végig is vidd az egészet. 

Programakkreditációt 2013. 06. 30-ig tudsz benyújtani a FAT-nak a mostani rendszerben. 

Szóval, ha tudod, hogy szükséged van intézményakkreditációra és programakkreditációra, akkor minél előbb érdemes lépned. A mostani rendszerben ez évben szerzett intézményakkreditációd még 2015. márc. 31-ig egyenértékű lesz az új rendszerben kiadott engedéllyel.

Ha inkább megvárod az új rendszert, akkor érdemes számolnod azzal, hogy, legalábbis véleményem szerint, az elején valószínűleg nem feltétlenül fog minden olajozottan menni. Amondó vagyok, remélem, nem lesz igazam ez ügyben.

Kellemes tavaszi hétvégét kívánok Neked, 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
A legújabb Informátor megjelenése: 2013. május 8.
Ízelítő: az elkövetkező változások a felnőttképzésben, az akkreditációban hogyan érintik majd a cégedet