2012. október 29., hétfő

Hogy jól aludj, gondold át, kire bízod a ...



Tanárként, amikor Budapest akkori legnagyobb nyelviskolájában voltam vezetőtanár, emlékszem, hogy az akkori főnököm sokszor mondta, tanárokból három fajta van:

1. Van az a tanár, aki bitang jól tanít, de pocsékul adminisztrál.
2. Van az a tanár, aki bitang jól adminisztrál, de pocsékul tanít. 
3. Van az a tanár, aki bitang jól tanít és bitang jól adminisztrál.

A harmadik típus olyan ritka, mint Északi sarkon a bikinfelső. Nem sokáig dolgozik másnak, megalapítja előbb-utóbb a saját cégét. 

Sokszor hallom ügyfelektől, amikor átnézzük a képzések papírjait, hogy "majd a tanár elintézi", "majd a tanár vezeti az adminisztrációt, hiszen az a dolga", vagy a kedvencem: "majd a tanár aláíratja". 

Egy tanár vagy csillogóan tanít, ebben az esetben ha rá bízod az adminisztrációt, akkor ez súlyos százezrekbe kerül majd neked büntetésben. Ha viszont könyvelői precizitással adminisztrál, ebben az esetben nem biztos, hogy azt akarod, hogy tanítson. Ha pedig a tanár briliánsan tanít és alaposan adminisztrál, nos, készülj fel arra, hogy nem sokáig fogod élvezni kellemesen üdítő társaságát.

A tanár tanítson, az a dolga. Az adminisztrációt hagyd másra, különben előbb-utóbb károd lesz belőle. Ideális esetben is csak az fog történni, hogy lyukak lesznek az adminisztrációban. 

Akár tanárokra bíztad ebben az évben az adminisztrációt, akár nem, itt az ideje, év vége közeledik, hogy elkezdjed átnyálazni a képzések papírjait. Minden rendben van? Minden hiánytalanul megvan? Minden megfelel a jogszabályoknak? Felkészültél a jövő évi ellenőrzésekre? 

Tartsd észben, az ellenőrzéseknél is az a lényeg, hogy bármi is van/volt, az legyen leírva, dokumentálva, persze mellette feleljen meg a jogszabályoknak, és az általad írt képzési programnak. Minden rendben? Kezdj el felkészülni az ellenőrzésekre most, ne a karácsonyfa alatt hánykolódj álmatlanul az adminisztrációval a hónod alatt.
Gyorsan tovaröppenő munkahetet kívánok Neked,

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő
Informátor, a felnőttképzési magazin, ha gondjaid vannak a felnőttképzéssel
Következő Informátor megjelenik: 2012. november 7-én