2012. február 27., hétfő

Hogyan élsz meg felnőttképzőként a piacból?



5 éve adok akkreditációs tanácsokat Zsolttal, a társammal együtt. 148 ügyfél szerzett a segítségünkkel akkreditációt, mint pl. Vodafone, Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei, Közlekedéstudományi Intézet.
Láttam működni kicsi és nagy felnőttképzőket egyaránt. Az 5 év alatt sok tapasztalatot gyűjtöttem a felnőttképzőkkel kapcsolatban. 


 Tudod, mit láttam a felnőttképzőknél? 


A legtöbben a cégüket úgy vezetik, mint egy iskolát, nem úgy, mint egy céget. Az iskolák termelnek nyereséget? Nem nagyon. A felnőttképző cégek termelnek nyereséget? Nem akkorát, amekkorát tudnának, sőt, sokan egyenesen veszteségesek. Másból pumpálják be a pénzt a felnőttképző cégükbe, vagy a másik legrosszabb: folyamatos előremenekülésben vannak. Igaz, nem látszik, hogy nincs nyereség, kívülről még akár sikeres cégnek is látszanak, azonban a felszínt megkaparva állandó kapkodás az életük.

Hatalmas blokkok vannak a fejekben, azzal kapcsolatban, egy cég miért is van, mi a célja. Teljesen mindegy, hogy az a cég sarki fűszeres, vagy cipőfelsőrészkészítő, vagy reklámügynökség, vagy felnőttképző. 
Egy cég, egy gazdasági társaság egyetlen célja, létezésének egyetlen értelme, hogy nyereséget hozzon. Ezért hozták létre. Aki ezt nem látja, vagy tagadja, sürgősen menjen elmeorvoshoz, vagy inkább egy olyan emberhez, aki ért a gazdasághoz. 
Ha nincs nyereség, akkor a felnőttképző cég is előbb-utóbb hanyatlani kezd, és/vagy csődbe megy. Ha van nyereség, a felnőttképző cég virul, egyre több és jobb terméket, szolgáltatást tud egyre jobb áron és színvonalon kínálni az ügyfeleinek. Lesz idő és pénz a fejlesztésre.

Ezt ne felejtsd el felnőttképzőként sem. Szép dolog az oktatás, ha cégtulajdonos vagy és van egy felnőttképző céged, akkor a Te legnagyobb felelősséged a szakmaiság mellett, hogy a cég nyereséges legyen. Ha nyereség van, akkor minden van. Akkor lesz pénz és idő szakmai fejlesztésekre is.
Ezt ne feledd.


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu