2012. február 8., szerda

Behavazódás, vagy MALÉV?


Ismertem egy népszerű felnőttképző intézményt. Szerették az ügyfelei, magas szakmai színvonal, jó hangulat jellemezte. Az iskola egy forgalmas út mellett volt, rengeteg autóforgalommal. Egy ködös keddi napon egyszer csak lezárták az iskola előtt az utat, a NAAGY aluljáró építése kezdődött meg. Az addig forgalmas út zsákutcává változott, az ügyfélforgalom varázsütésre 30 százalékot csökkent.

Az útépítéssel szinte egy időben, a lakossági felnőttképzés adókedvezményét megszüntették. Beléptek a piacra a céges oktatások és a pályázatok. Az iskolának viszont nem voltak sem céges megrendelései, sem pályázatai. Az addig virágzó intézmény haldoklott.

Mit tettek a tulajok? Várták a csodát. Nem jött. A csodák már csak ilyenek. A naiv tulajok a másik üzletágukban megkeresett pénzüket öntötték bele az iskolába, abban a reményben, hogy majd jobb lesz. A tapasztalatért dolgoztak, mert a pénzük, az biza csak fogyott. 

Addig fogyott, fogyogatott, amíg teljesen elfogyott. Arra ébredtek egy szép napon, hogy kilóg a hátsófelük a gatyából. Ez végre motiválóan hatott megdermedt tulajaink lelkivilágára. Profilváltást hajtottak végre, a költségeket megvágták, új útra álltak. A cég nyereséges lett annyi ügyféllel, amennyivel más cégek veszteséget termeltek. A józan ész, a lehetőségek kiaknázása, a kemény munka és a szívósság győzött. 

Te is csodát vársz, vagy teszel is azért, hogy elkerüld a MALÉV sorsát?
Megszüntették a szakképzési hozzájárulás elszámolhatóságát úgy, ahogy régen volt.
Na és? Történtek már máskor is változások a világban.
Azok között leszel, akik nyertesen kerülnek ki az új helyzetből? 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu