2011. szeptember 20., kedd

A résztvevők létszáma egy képzési programnál



Amikor akkreditálni akarsz egy képzési programot, és jó kislány/kisfiú akarsz lenni, akkor előbb-utóbb beleütközöl a 24/2004. (VI.22) FMM rendelet előírásaiba. Egészen pontosan, a mai blogbejegyzés témáját tekintve, a rendelet 1. sz. mellékletének, a képzési program létszámára vonatkozó előírásaiba.

Mit mond kedvenc akkreditációs rendeletünk, az akkreditációs biblia a csoportlétszámokról, legyenek azok nyelvi képzések, vagy általános képzések, vagy szakmai képzések? A következő szót használja: "irányszám". 
Például, általános képzésnél, imígyen szóla a rendelet:
"Általános képzés esetén: 
- csoportlétszám irányszáma: 25 fő."

Tehát: irányszám. Most légy okos, Domonkos. Az ember a józan parasztit előszedve azt mondja, az irányszám azt jelenti, hogy ez nem kötelező maximális létszám, hanem egy irányszám, tehát, ha akarom, akkor a csoportlétszám lehet 35 fő is. Igen ám, beadod a programot mondjuk 35 fő maximális létszámmal, mert 35 emberrel is meg lehet valósítani, egy előadásról lévén szó, majd nagy eséllyel, egy ködös szerda reggelen megérkezik a hiánypótlásra való felszólítás, hogy a kérelem nem felel meg a 24/2004. (VI.22.) FMM rendelet 1. sz. mellékletében található követelményeknek. Magyarul: le kell szállítanod a maximális csoportlétszámot 25 főre, hogy elfogadható legyen.

A gyakorlat az, hogy ha az irányszámnál magasabb szám szerepel a maximális csoportlétszámnál, akkor a képzés jellegére hivatkozva lehet magasabb a létszám, csak akkor legyen leírva, miért is 25 főnél magasabb a max. csoportlétszám. Ez sem 100 %-os megoldás, mert a jogszabályban nincs leírva, hogy mely esetekben lehet a csoportlétszám magasabb, mint az irányszám, tehát indoklással együtt is hiánypótlásra küldhetik, de ez a megoldás mégis jobb, mintha csak a magasabb számot írnád be. 

Ha békességet akarsz, akkor az irányszámot tekinted max. csoportlétszámnak, tehát a példánál maradva 25 főt írsz be max. csoportlétszámnak. 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu