2011. szeptember 5., hétfő

Milyen képzés számolható el a szakképzési alap terhére?



Az örök kérdés. Kb. hetente egyszer felteszik nekem. Ugyan felnőttképzési és felnőttképzési akkreditációs szakértő vagyok, viszont 4 év tanácsadás és 9 év aktív vállalkozás után összeszedtem ezzel kapcsolatban is információkat. 

Először is, csak olyan képzést lehet elszámolni szakképzési hozzájárulás terhére, amelyet olyan cég végez, amelyiknek van intézményakkreditációja. Tehát ez az alap. Intézményakkreditáció kell a szakképzési hozzájárulás elszámolásához.
Zárójeles megjegyzés: valaki, valahol elterjesztette azt a jelen pillanatban überbaromságot, hogy a szakképzési hozzájáruláshoz nem elég az intézményakkreditáció, hanem kell hozzá az adott képzés programakkreditációja is. 
Rengetegszer hallottam ezt vissza, hogy HR-esek kérik, hogy a szakképzési hozzájáruláshoz legyen meg az adott képzés programakkreditációja is. Tudjál róla, a 15/2009. (VII.24.) SzMM rendelet az intézményakkreditációt írja elő, mint a szakképzési hozzájáruláshoz kötelező penzumot.
Más kérdés, hogy ha a HR-nek ez a mániája, akkor valószínűleg azzal fognak szerződni, akinek az adott programja akkreditált. 

Vissza a szakképzési hozzájáruláshoz. A 15/2009-es rendelet szerint olyan, legalább 20 órás képzéseket tudsz elszámolni a szakképzési keret terhére, amelyek lehetnek:
- OKJ-s vizsgára felkészítő tanfolyamok,
- egyéb szakmai képzések, amelyek lehetnek általános, vagy speciális szakmai képzések
- egyes NKH-s hatósági képzések
- nyelvi képzések. 

Fontos, hogy céges megrendelés esetén is Neked, mint felnőttképzőnek kötelező az összes résztvevővel (hiába a cég a megrendelő) felnőttképzési szerződést kötni, emlékezz erre. 


Jó dokumentálást, 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu