2011. szeptember 7., szerda

A hatósági képzések esete a programakkreditációval




Az NSZFI honlapján (http://www.nive.hu) a "Felnőttképzési akkreditáció" menüpontban találod a "Programakkreditáció" menüpontot. Ha oda elmész, akkor találsz, legalul, egy ilyen mondatot: 

 

 "Bejelentés más törvény alapján kiadott programakkreditáció vagy hatósági jogkörben engedélyezett program elismerése érdekében"

 

Hatósági képzések, pölö az NKH-s képzések, PSZÁF-os, ETI-s képzések is. Ha ilyen, hatósági képzést akarsz programakkreditálni, akkor nagyon egyszerű a teendőd, letöltöd a fent idézett mondat alatt található űrlapot, utána kitöltöd, kinyomtatod 3 pld-ban, aláírod, lepecsételed (pecsét nélkül Magyarországon nem papír a papír), becsatolod hozzá a céges iratok, az együttes adóigazolás és a hatósági engedély másolatát és beadod a FAT-nak. Pénzt sem kell befizetni, mert ebben az esetben a FAT munkatársa megvizsgálja a kérelmet és ha rendben van a hatósági engedély és a képzés valóban akkreditálható, mint hatósági képzés, akkor a következő FAT ülésen kiadják a programakkreditációt. 

 

Amire vigyázz ezeknél a képzéseknél: mivel képzési programot itt nem kell beadnod a FAT-nak, ettől függően Neked meg kell írnod a 24/2004. (VI.22.) FMM rendelet 8. sz. melléklete alkalmazásával a képzési programot. Hiába kötött az éppen illetékes hatóság által előírt képzési program, külön kell készítened egyet, ami az akkreditációs rendelet követelményeinek IS megfelel. Ezt a lépést sokan kihagyják és ha mondjuk egy ilyen hatósági képzést programakkreditálnak, majd utána beadják az intézményakkreditációt, akkor a helyszíni szemlén könnyen kaphatnak egy nem-megfelelőséget.

 

Magyarul: a hatósági képzések programakkreditálása egyszerű, eljárási díja nincsen, viszont ugyanúgy ki kell rá dolgoznod a képzési programot, mintha egy normál programot beadnál a FAT-nak akkreditálásra. 

 

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu