2011. július 22., péntek

Hurrá, nem azonnali akkreditáció elvétel, ha nem jelented be az adatváltozást a FAT-nak!



A most hatályos jogszabály szerint, ha megváltozik a céged/intézményed neve, székhelye, vagy felnőttképzési nyilvántartási száma, azt 90 napon belül be kell jelentened a FAT-nak (5 000 Ft eljárási díj ellenében). Mi a következménye, ha nem jelented be? Ellenőrzésnél elveszik az intézményakkreditációt. 

Jujjjj. Durva büntetés, abszolút aránytalan a "bűn" mértékével. Ráadásul egy cég/intézmény adatait bárki, bármikor az internetről seperc alatt lekérheti.
A mostani, tavaszi ellenőrzéseknél is sokan megbuktak ezen, sok cég akkreditációja bánta az adatváltozás bejelentésének elmulasztását. 

A változások szele elkezdett fújni a felnőttképzésben is. 

Megjelent a 2011. évi CV. törvény, amely többek között azt is tartalmazza, hogy 2011. szeptember 2-i hatállyal megszűnik az, hogy ha nem jelented be a cég/intézmény nevének, székhelyének, vagy nyilvántartási számának változását a FAT-nak, akkor ellenőrzéskor elveszik az akkreditációt. Ehelyett bírságolás lesz ilyen esetekben (ez azt hiszem jobb, mintha elvennék az akkreditációt). A kormányrendeletet, amelyben a bírság összegét meghatározzák, később hozzák ki, valószínűleg a 22/2004-es kormányrendeletet fogják ezzel kiegészíteni. 

Azt hiszem, sokan felsóhajtottak most, megkönnyebbülten. Ettől függetlenül megmarad az, hogy be kell jelentened az adatváltozást a FAT-nak 90 napon belül, de azért mégsem a teljes intézményakkreditációt veszélyezteted. Mindenképpen előrelépés az eddigi szabályokhoz képest. 


Kellemes hétvégét kívánok a jó hírrel, 

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó