2011. március 31., csütörtök

2, azaz KÉT HÓNAP az eljárási idő az akkreditációknál



Rengetegen elcsodálkoznak: két hónap? Sok ügyfél telefonál: megkaptam a végzést, hogy elindult az eljárás, akkor jövő héten meg is lesz az akkreditáció? Válasz: 2 hónapon belül.Számos megdöbbent tekintet, elnémuló telefon ezen két szó hallatán: 2, azaz KÉT hónap. 

Azért írom így le, mert ez ugyan ott van mindenhol, mégis mintha mindenki elfelejtené. Kedvenc felnőttképzési törvényünk, a 2001. évi CI-es (más nincs is egyébként) 13. § (1) bekezdés alapján a FAT-nak az akkreditációs kérelmekről (mind az intézményi, mind a programakkreditációnál) két hónapja van, hogy döntsön. Szó szerint: két hónapon belül dönt. 

Gyakorlatilag ez úgy néz ki, hogy mind az intézményi, mind a programakkreditációnál a kérelmek kimennek két szakértőhöz. A programnál a szakértők otthon, akár pizsamában, meghozzák a döntésüket, megírják a szakvéleményt, elküldik. Az intézményinél pedig kiszállnak a helyszínre. 

Tehát beadod a kérelmet, utána azt a FAT egyik referense (akik tapasztalatom szerint nagyon kompetensek) megnézi formailag, ha rendben van, akkor utána, ha a szakértők elfogadták a megbízást, az anyag kimegy a két szakértőnek. Ha a formai ellenőrzésnél valami hiányzik, akkor hiánypótlás van, ezzel is meghosszabbodik az eljárási idő a Ket (közigazgatási eljárási törvény) értelmében. Amikor a szakvélemények készen vannak (illetve intézményakkreditációnál a helyszíni szemle jegyzőkönyv), akkor csatornázza be a FAT a kérelmet a következő ülésre. 

Tehát, két hónapon belül dönt a FAT, ezen belül lehet, hogy a FAT ülés időpontja miatt már másfél hónap múlva lesz akkreditációd, de inkább beadás után két hónappal kalkulálj. Akkreditációnként.