2013. november 20., szerda

Honnan tudod, hogy szükséged van-e engedélyre?



Sokan keresnek fel mostanában az engedéllyel kapcsolatban. Zsolt szokott válaszolni az ismeretleneknek, én átfutom a leveleket. Nagyon sok mailből az jön ki, főleg nyelviskolák részéről, hogy ha nehéz lesz az engedély megszerzése, akkor ők bizony becsukják a boltot. Pszt, elárulok egy nyílt titkot: ez is lehetett a cél. Nagyobb összegbe fogadok, hogy sok bátortalan, kis nyelviskola most fogja feladni a harcot. Vagy bezár, vagy átmegy a feketegazdaságba.

Az új felnőttképzési akkreditációnak, az engedélynek lesz egy olyan hatása, hogy meg fogja ritkítani a piaci szereplőket. Vagy éppen az illegalitásba űzi. Ami, hosszú távon a nagy nyelviskoláknak is rossz lesz, hiszen a legrosszabb konkurencia a láthatatlan konkurencia. A feketén tanító nyelvtanár pedig a legrosszabb konkurencia, ami létezik. Nem tudom, hogy kinek volt ez az ötlete, hogy a piaci nyelvi képzéseket is belevegyék az engedély kalapjába, szerintem érdekes és egyben hátborzongató fejleményeket fogunk még látni.

Miért fogja a piaci szereplők számát csökkenteni az engedély?
Kell-e Neked egyáltalán az engedély?
Miért lesz nehéz a nyelviskoláknak a felnőttképzés új világában?

Ezekre a kérdésekre is keresem a választ a mai Informátorban.



Kellemes szerdát kívánok Neked,


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő

Ui: a felnőttképzés világa már megváltozott. A kérdés csak az, hogy változol-e vele és a változás mit hoz majd Neked. Erről is szól az Informátor.