2013. február 21., csütörtök

A felnőttképzési szerződés, avagy önvédelmi kurzus felnőttképzőknek



Nyelvvizsgahely szakmai vezető voltam, ekkor történt. Jött a Szülő és "verte" az ügyfélszolgálati pultot. Szerinte nem szóltunk, mikor kell jelentkezni a nyelvvizsgára és a felnőtt korú,18 éves gyermeke lemaradt róla.
Miután végighallgattuk őt és biztosítottuk az együttérzésünkről,  rámutattunk az ügyfélszolgálati pult mellett lévő egyik hirdetőtáblára. A táblán, tá tááá, látható volt minden infó a vizsgákról.

Tájékoztattuk az ekkor már elgondolkodó szülőt arról is, hogy a honlapunkon is kint vannak ezek az információk. Hab a tortán, hogy a felnőttképzési szerződésben is benne volt, a nyelvvizsga díja nincs benne a képzés díjában, a nyelvvizsgára külön kell jelentkezni és külön kell fizetni.
A habon csokiszórás: mindenki kapott külön írásos ÉS szóbeli tájékoztatót is a nyelvvizsgákról.

Biza, a 18 évesnek valószínűleg nem fűlött a foga a nyelvvizsgázáshoz. A szülő elgondolkodott, megköszönte segítségünket és hazament. Van egy érzésem, a nyelvvizsgázni nem akaró gyermeknek nem lehetett túl jó napja aznap.

Mit kell, hogy beleírj a felnőttképzési szerződésbe? 
Ugye, jól tudjuk, a 2001. évi CI. felnőttképzési törvény 20. §-ban lévő pontok KÖTELEZŐEK. Ezektől nem tudsz eltekinteni a felnőttképzési szerződésben. Akár akkreditált intézmény vagy, akár "sima" felnőttképző, felnőttképzési szerződést bizony kötnöd kell minden résztvevővel.

Nyűgnek véled a felnőttképzési szerződést? Mit szólnál, ha lehetőségként kezelnénk? Mindjárt el is mondom, miért. A felnőttképzési szerződés védelem. Neked is.
Ha valami konkrétan le van írva benne, akkor az nem csak a résztvevőt, hanem Téged is véd.

 A Felnőttképzési Business Informátor felnőttképzési magazinnal együtt komplett dokumentumsablon csomagban felnőttképzési szerződés mintát is találsz. A mintában minden benne van, ami kötelező. Onnan pedig határ a csillagos ég, kiegészítheted kedved és gyakorlatod szerint.


Kellemes hétvégét,

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
A legújabb Informátor megjelenése: 2013. március 6. 
A képzési adminisztráció rejtett titkai, avagy amit nem mertél még megkérdezni, az most napvilágra kerül :-)