2012. november 26., hétfő

Változások a felnőttképzésben!



Parlament előtt a felnőttképzési törvény egyes részeinek módosítása.  
Az államilag támogatott képzéseket (ilyenek pl. a pályázati képzések, szakképzési terhére stb.) legkésőbb a képzés kezdete előtti harmadik napon be kell jelenteni egy elektronikus felületen. A változásokat is be kell majd jelenteni, az adatok típusától függően.

Ki gyűjti majd az adatokat?


Az állami felnőttképzési és szakképzési szerv. Az adatokhoz a FAT folyamatosan hozzá fog férni.

Mikor lesznek lényegesek az adatok?


Ellenőrzésnél. A FAT ellenőrzéseknél majd megnézi, hogy akkor és ott valósul meg, ahogy lejelentetted, és/vagy időarányosan OK-e a képzés. Ez magyarul azt fogja jelenteni, hogy mivel előre kell majd lejelentened a képzéseket elektronice, mi, szakértők, akár a képzési órára is "beugorhatunk" ellenőrizni.
Mi történik, ha nem jelentesz, vagy nem úgy valósul meg a képzés, ahogy jelentetted?

Bünti. Ha nem jelentetted az adatokat, vagy a képzés megvalósulása a jelentéshez viszonyítva legalább 20 %-os elmaradást mutat, akkor bizony a FAT büntet. A legkisebb munkabér havi összege nyolcszorosának megfelel összeg re. A minimálbér most 93 000 Ft, tehát ez most egy 744 000 Ft-os tétel. Jó lesz figyelni.
Mikortól él majd a jelentési kötelezettség?
A törvényjavaslat szövege szerint 2013. január 1-től. A felnőttképzési törvény módosítását célzó törvényjavaslatot innen tudod letölteni.

Másik változás:


A felnőttképzési nyilvántartási számok kiadásánál most visszatérünk a régi rendszerhez. Most jött ki egy NGM utasítás (pontosság kedviért: 37/2012. (XI.23.), hogy mostantól, azaz 2012. 11. 24-től a felnőttképzési nyilvántartási számok így fognak kinézni pl. egy pest megyei felnőttképzőnél: 13-XXXX-2012. Mint régen. Nem Ronald. Ez most fárasztó volt. :-)


Kellemes hetet kívánok,



Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő