2012. november 15., csütörtök

Alkalmas vagy-e az akkreditációra, ha most vágsz bele?


Amikor a saját cégem intézményakkreditációját csináltam, akkor még teljesen mások voltak a szabályok. Ez már majdnem 9 éve volt, talán igaz sem volt :-). Iszonyat mennyiségű munkámba került "összekalapálni" az egészet. Vért izzadtam vele, mondjuk megérte, sikeres lett. Akkor még elvétve voltak "szamárvezetők", minek kell megfelelni, hogyan. Abban az időben még "csak" programakkreditációs szakértő voltam, a saját cégem volt az első intézményakkreditáció, amit valaha láttam. 

Azóta eltelt majdnem 9 év és már a nem is tudom hanyadik akkreditációnál tartok, utoljára pár hónapja 130 intézményakkreditációt számoltam össze. A szabályok ez alatt a majdnem 9 év alatt sokszor megváltoztak, most is változóban vannak. 

Melyek most az intézményakkreditáció feltételei? Mi kell hozzá?

A programakkreditációt bárki beadhatja, aki regisztrált felnőttképzési intézmény. Igen, sokaknál már itt elakad a lemez. A regisztrált felnőttképzési intézmény: azaz van felnőttképzési nyilvántartási száma. Ez az első lépés. 
Azok a képzések, amelyeket bejelentesz, azokhoz legyen képzési program, ez fontos lépés, hogy azt ne mondjam, kötelező. A programakkreditációban gyakorlatilag a képzési programot kell kifejteni. 

Miután megkaptad a FAT-tól a programakkreditációt, utána adhatod be az intézményakkreditációt. 
Számít a cég mérete intézményakkreditációnál? Ez a leggyakoribb kérdés kezdő cégek részéről. Jó hírek! :-) A cég/intézmény mérete, az oktatók száma, a termek száma, az, hogy mióta működik a cég/intézmény nem feltételei jelenleg az intézményakkreditációnak.

Egy miriádnyi egyéb más feltételbe viszont belefutsz majd. Pölö: személyi és tárgyi feltételek. 
Ha imádod bújni a jogszabályokat, szabadidődben ábrándos szemmel rendeleteket olvasgatsz, külön ízlelgetve a szavakat, élvezni fogod ezt is: a személyi és tárgyi feltételekben részletesen a 24/2004. (VI.22.) FMM rendelet I. sz. melléklete segít Neked eligazodni. Itt a baloldali menünél megtalálod.
Meg persze az intézményakkreditációs beadványhoz összeszetted az összes szükséges beadandókat

Kellemes hétvégét, jó akkreditálást kívánok Neked,

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő
Informátor, a felnőttképzési magazin, ha gondjaid vannak a felnőttképzéssel