2012. január 13., péntek

Hogyan tudod átvenni mástól a programakkreditációt?



Szükséged van egy programakkreditációra, de nem akarsz bajlódni a program megírásával, mik a lehetőségeid? 
Tá- tááááám, íme a megoldás: egyszerűsített programakkreditáció!

Egyik kedvenc ügyfeleim szavaival élve, most pedig lefordítom Neked emberi nyelvre, ez mit jelent. 
Azt jelenti, hogy van valakinek, egy cégnek, szervezetnek egy olyan programakkreditációja, ami olyan képzés, amit Te is szeretnél oktatni. Ezt a programot megveszed tőle, bejelented a képzést a felnőttképzési nyilvántartásodba, majd utána beadod a FAT-nak az egyszerűsített programakkreditációt. Ekkor csak a személyi és tárgyi feltételeket kell bemutatni, valamint a már akkeditált program hitelesített másolatát és két hónap múlva, ha nincs hiánypótlás, megkapod a programakkreditációt.
 
Fontos, hogy a programot, amit átveszel, olvasd át, hogy az legyen benne és úgy, amit Te is tudsz vállalni, Te is tudsz oktatni. Hiszen ami programakkreditációt ugye a FAT egyszer lepecsételt, azt csak úgy lehet oktatni, punktum, nem nyitunk vitát. :)
Ha az van az akkreditált programba beleírva, hogy a tanárnak zöld fűszoknyát kell oktatás közben viselnie és 20 perces időközönként ukulelén játszania 2 percig, akkor bizony Nálatok is a tanárnak zöld fűszoknyában, ukulelével felszerelkezve kell megjelennie az akkreditált program oktatásán. 

A FAT-nak egyszerűsített programakkreditációt adsz be, a személyi és tárgyi feltételeket kell bemutatnod, gyakorlatilag szinte szó szerint egyeznie kell az eredeti programban található személyi és tárgyi feltételekkel. Tehát ha pl. az eredeti programban 15 fő a max. létszám és 15 fős terem van, akkor 20 fős termet beadhatsz (az nagyobb), de 12 fős teremnél már hiánypótoltatni fognak. 

Az egyszerűsített programakkreditáció is 2 hónap (mint a normális), a programakkreditáció érvényessége ugyanaz lesz, mint az eredeti, átvett programé. Azaz, ha az eredeti program pl. 2014-ben jár le, akkor Ti is 2014-ig kapjátok meg a programakkreditációt. 
Az egyszerűsített programakkreditáció díja a FAT-nak: 200 óra alatt 32 000 Ft, 200-1001 órás programnál 45 000 Ft. Költsége még: a program átadója sem fogja ingyen átadni, tehát vele kell még megegyezned a program árával kapcsolatban. 

Attól kezdve, hogy megkapod a FAT-tól a tanúsítványt a programakkreditációról, azt a képzést már Te is ÁFAmentesen adhatod.


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu