2010. augusztus 30., hétfő

Mennyire büntethetnek?

A múlt héten írtam arról, hogy MINDEN felnőttképzőnek mit kell dokumentálnia a képzésekkel kapcsolatban, akár akkreditált, akár nem.

OK. Ekkor szokta a társam megkérdezni: mi van, ha mindezt nem csinálom?
Egyszerű és nem nagyszerű: bünti.
Tavaly (2009.) október 1-én lépett hatályba a felnőttképzési törvény azon passzusai, amelyek szerint pénzre is büntethetnek, hogy ha nem megfelelően dokumentálsz.

Személyes anekdota: az akkori cégemhez már október közepén megérkeztek a munkaügyi ellenőrök (felnőttképzésre), hiszen már lehetett pénzre büntetni. Beléptek, akkor én éppen tárgyaltam, a társam fogadta őket  a recepción. Az ellenőrök elővezették: jöttek ellenőrzést egyeztetni. Mire a társam: jééé, a hóhért jöttek akasztani, a társam akkreditációs szakértő. Mire az egyik ellenőr: akkor hiába jöttünk. :)
De azért maradtak és le is folyt az ellenőrzés. 5-ös jegyzőkönyvünk lett, majdnem hibátlan, csak az aláírási címpéldányt kellett utólag pótolni, mert azt elfelejtettük berakni. :)

Mennyi lehet a sarzsi? Ha pl. nem jelentette be a cég a képzést a munkaügyi központnak és valaki felnyomja, akkor a munkaügyi ellenőrzésnél (felnőttképzésre) a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (leánykori nevén: minimálbér) havi összege 5-szörösére bírságol a MUK.

Ha a képzések dokumentációja nem megfelelő, vagy súlyosan sérti a felnőttképzési törvény előírásait, akkor a minimálbér 5-10-szereséig terjedő összegre büntiznek, illetve akár el is tilthatják a céget a felnőttképzési tevékenységtől.

Melyek a súlyosabb dolgok, amiért pénzbüntetés jár?

1. nincs felnőttképzési szerződés a résztvevőkkel
2. nincsen képzési program a képzésre
3. a képzést nem a képzési programnak megfelelően végzi az intézmény
4. nincs bejelentve

Illetve ezek kombinációi :) Egyszóval: érdemes működő, hatékony rendszereket kitalálni a képzések adminisztrációjára, akár akkreditált vagy, akár nem.