2010. május 26., szerda

Akkreditációs banánhéjak, avagy miken csúszhatsz el az intézményakkreditációnál, illetve az ellenőrzésnél

Biztos Te is, a céged/intézményed is büszkék vagytok arra, a cégetek/intézményetek milyen szakmai háttérrel rendelkezik, esetleg milyen eszközeitek, termeitek, infrastruktúrátok van, milyen fantasztikus oktatógárda dolgozik azon, hogy szakmailag egyre jobbak legyetek, milyen szakmai és/vagy módszertani újításokat vezettetek be. Érdemes a szakmai szempontok mellett az apró részletekre, az adminisztrálásra is figyelni. Akármennyire is "nemszeretem" téma ez... :)

Mit értek az apró részleteken?

Saját tapasztalat, hogy egy cég, főleg, ha kisebb, de szakképzők is olykor beleesnek ebbe a "hibába": szakmailag topon van, szakmailag minden rendben, de nem annyira adminisztrál és a minőségirányításra, a minőségbiztosítási rendszerekre nem feltétlenül koncentrál annyira, mint a szakmaiságra.

Már pedig egy intézményakkreditációs eljárás, vagy ha már rendelkeztek az intézményakkreditációval, akkor egy ellenőrzés során igazából (bármilyen fájdalmas is kijelenteni) minket szakértőket max. érdeklődés szintjén köt le a szakmai színvonal, a papírok a lényeg, a dokumentáció, az rendben legyen. Hiszen a jogszabályok is a dokumentáció meglétét kell kérnünk, nekünk szakértőknek egy helyszíni szemle során az a dolgunk, hogy a jogszabályok által előírt követelmények teljesülését tényszerűen dokumentáljuk a jegyzőkönyvben. Jujj, ez az utolsó mondat nagyon szakértősre sikeredett. :))

Pl. olyan kis apróságokról beszélek, hogy ha a képzés úgy van bejelentve a Munkaügyi Központnak, és úgy akkreditálta a FAT, hogy "Macskaszőr-eltávolító henger használata a szőrtelen felületek elérése érdekében", akkor nem elég, ha azt írod rá a képzési dokumentációra, hogy "Macskaszőr-eltávolító henger használata", mert ebben az esetben azt fogják mondani, hogy a megnevezés nem egyezik az akkreditált programmal. Máris (ha több hiba is lesz) elkaszálhatnak, vagy visszavonják az akkreditációdat.

Rengeteg ilyen kis apróság van és a szakértő kollégák ezekre mennek rá, hiszen ezeket viszonylag egyszerű fülön csípni, ráadásul nagyon könnyen dokumentálható és jegyzőkönyvezhető hibák.
Egyszóval: ügyelj a részletekre is. :)