2010. május 4., kedd

A szakmai művész halála, avagy mennyire kötöd gúzsba magad a programakkreditációddal?

Hányan és hányan vannak, akik a legapróbb részletekig kidolgozzák a programakkreditációjukat, kellő gondossággal, odafigyeléssel, minden szakmai részletre gondolva, az adott képzési helyzetnek megfelelően. És ezzel aláírják (átvitt értelemben persze) a saját halálos ítéletüket.

Miért? Mert ha utána intézményakkreditációt (vagy népnyelven: intézményi akkreditációt) akarnak szerezni, vagy már van intézményakkreditációjuk, viszont szeretnék megújítani és ahhoz kell majd programakkreditáció, akkor komoly gondokkal fognak szembesülni, ha akár csak egy picit is eltértek a proramakkreditációs kérelemben leírtaktól.

A következők miatt: a programakkreditációt 2-5 évig tartó érvényességgel kaphatod meg, általában 4 évre adja meg a FAT. Ez azt jelenti, hogy amit leírtál a programakkreditációdban, annak 4 évig úgy kell mennie, mintha hajlakkal lefújtad volna. Tehát, ha azt írtad le, hogy a képzés végén írásbeli teszt van, akkor csak írásbeli teszt lehet, semmi más. Ha azt írtad, hogy nincs vizsga a képzés végén, akkor nem írhatod le a felnőttképzési szerződésben (ami az akkreditált képzésre van), hogy van vizsga. Ha azt írtad, 20 fő a maximum, akkor 25 fővel nem oktathatod a képzést, ha 6 fő a minimum, akkor 5 emberrel nem indíthatod el.
Minden, amit ott leírtál az akkreditációs kérelemben olyan, mintha kőbe vésted volna, 4 évig így kell majd azt a képzést oktatnod. Ergo: nagyon figyelj oda, mit ÉS hogyan írsz le a programakkreditációs kérelemben.

Legyen szép napod és jó képzéseket kívánok Neked.