2013. július 11., csütörtök

Mit írj a tanúsítványra?


Egyszer egy ügyfelem mesélte, hogy Ukrajnában azért jutottak át könnyen és elsőként a vámon, mert az ő papírjuk volt a legtöbb és a legkülönbözőbb színű pecséttel ellátott dokumentum. Hát igen, régi és mára idejétmúlta szokásos szívósak szoktak lenni. :-)
Ez itthon sincs másképp, aláírás, pecsét nélkül nem papír a papír. Ez igaz a tanúsítványra is. 
A sarkunkon a nyári auditok és átnézések ideje, még a szeptemberi hajtás előtt. Ezért roppant időszerű egy Informátor tagom kérdése, amely kérdés így szólt:

"Kérlek, Eszter, segíts abban, hogy mi az, ami egy tanúsítványon a kötelező elem. Nagyon szuper a tanúsítvány sablon, amit találtam a dokumentumsablonoknál. A főnököm meglátása szerint viszont túl sok adat van rajta. Nem tudtam meggyőzni, hogy máshol is ennyi adatot írnak rá. Kérlek, segíts!"

Úúúúú, nehezített terepen vagy, főleg, ha egy főnököt kell meggyőzni. Lássuk csak. Felnőttképzésben, egy átlag képzésnél (tehát nem hatósági és nem más rendelet által szabályozott képzésnél) jogilag a tanúsítványon amit kötelező feltüntetni: felnőttképzési nyilvántartási szám, ha akkreditált a program, akkor annak a lajstromszáma és persze, ha akkreditált az intézmény, akkor az intézményakkreditációs lajstromszám is. Tökéletesen megfelelő lenne, ha kiadsz egy tanúsítványt, ráírod, adta X képző (a megfelelő nyilv. számokkal és lajstromszámokkal), Y embernek a Z tanfolyamra. Dátum, aláírás, pecsét, ugye.

Szóval, ha a fenti információkkal (most nem a sok színes pecsétre gondolok) megtűzdelt tanúsítvány másolatot mutatsz be egy ellenőrzésen, nagyobb összegbe merek fogadni, 10-ből legalább 8 szakértő a fejét fogja csóválni, hogy ez nem elég adat. 

Érdemes használni az Informátor dokumentumsablonjaiban található sablont, ha Informátor tag vagy. Az a tanúsítvány sablon 7 év tanácsadásának, 200 helyszíni szemléjének, 105 szakértővel való együtt gondolkozásnak, vagy éppen összeütközésnek (kivel melyik :-) az eredménye. Pl. az, hogy a résztvevő neve alá jelezd a születési idejét, mert mi van, ha 2 Kovács István van a csoportban.

A tanúsítvány pontos tartalmára jelenleg nincsen jogszabályi előírás normál képzéseknél. A hatósági, meg más rendeletek által szabályozott képzéseknél az azzal kapcsolatos előírásokat is figyelembe kell venned. Amely előírások persze olykor teljesen figyelmen kívül hagyják a felnőttképzési jogszabályok előírásait. Ahogy szoktam mondani, innen szép nyerni. :-) 


Kellemes nyári hétvégét kívánok Neked, 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
Legközelebbi Informátor megjelenése: 2013. 07. 24.