2013. június 17., hétfő

Az új felnőttképzési törvény és amit majd hozhat Neked
Igen, megérkezett, 2013. június 13. csütörtök délután megjelent a Magyar Közlönyben a régóta várt új felnőttképzési törvény, a 2013. évi LXXVII-es.

Amikor ezeket a sorokat írom, 2013. június 16-án vasárnap délelőtt (későn megyünk ebédelni Zsolttal, Diósdon megnyílt egy amerikai hamburgeres, kipróbáljuk), akkor még csak pár napja van kint az új felnőttképzési törvény.

Ma, hétfőn megjelenik (Informátor tagok, nemsokára, vagy már benne is van az e-mail fiókotokban) az Informátor KÜLÖNLEGES száma, amelyben a felnőttképzési törvény pontjait boncolgatom, értelmezem. Szubjektív, személyes értelmezés a felnőttképzési törvényről, a végrehajtási rendeletekkel és a gyakorlatban is dolgok miriádjai változhatnak majd.

Konklúzióm az új felnőttképzési törvényről? 

Ha államilag támogatott szakmai, vagy egyéb (most: általános)
és/vagy államilag támogatott, vagy "sima" OKJ-s képzést,
és/vagy államilag támogatott, vagy "sima", KER szintre felkészítő nyelvtanfolyamot
akarsz csinálni 2013. szeptember 1-től, és akkor szerzed meg az engedélyt, kösd fel a gatyád.

Ha ebben az évben szereztél/szerzel intézményakkreditációd, akkor lesz másfél év türelmi időd. Ha nincs intézményakkreditációd, akkor egyből az új rendszert kell majd bevezetned, minden kezdeti potenciális gyerekbetegségével együtt.

Az új rendszer sokkal nagyobb tudatosságot és valljuk be, valószínűleg több pénzt követel majd a felnőttképzőktől. Mert nem csak megszerezni kell majd az új akkreditációt, az engedélyt, fenn is kell tudni majd tartani. És mit jelent majd ez a sok előírás Neked a gyakorlatban? Amikor konkrét embereket képzel majd konkrét tanárokkal?

Már most látom, pedig még ki sem jöttek a végrehajtási rendeletek, hogy a mindennapok lírájában ez a rengeteg kivétel hajmeresztő lesz. Mindig észben tartani, hogy mire mi vonatkozik, kivéve...
Az új felnőttképzési törvény azért hozott Neked egy forradalmi újdonságot, egy szép ajándékot is.
Pl. a szabadpiaci, nem engedélyezett képzéseknél majd azt csinálhatsz, amit csak akarsz. Azt papirozol, amit akarsz.

Melyik képzési formát választod? 

Kellemes hetet kívánok, 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
Az Informátor KÜLÖNLEGES száma az új felnőttképzési törvényről részletesen, megjelenik MA, 2013. június 17., hétfőn. 

Ui: az új felnőttképzési törvény sokkal nagyobb tudatosságot vár el Tőled, mint felnőttképzőtől. Felkészültél az ellenőrzésekre?