2013. március 5., kedd

Mire figyelj programírásnál?



Minden hegedűnek van egy lelke. És ezt most nem átvitt értelemben mondom, tényleg van a hegedűben egy tárgy, amit lélek-nek hívunk. A lelket a hegedű belsejében látod. Ha belenézel a hangszer elején található két lyuk valamelyikén, akkor látsz egy kis fa pálcikát, az a lélek. A lélek tartja a hegedűt össze és pozíciója igen csak hatással van a hegedű hangjára.

Ahogy a hegedűknek, a programoknak is van egy "lelke". Ellentétben a hegedűvel, a programok lelke szabad szemmel nem látható, aki ért hozzá, annak a láthatatlan lélek is láthatóvá válik. 
Rengeteg programot írtam már, a legspeciálisabbtól kezdve a "legkockábbig". Mindegyik programnak, amit írtam és akkreditáltam és amelynek a tematikáját szakemberek, praktizáló oktatók állították össze, volt egy lelke. Ez az, ami nem vész el, akkor sem, amikor úgy írjuk a programot, hogy akkreditációra, ne adj'Isten pályázatra kell.

Ha pályázatra készül egy akkreditált program, akkor ezekre a területekre mindenképpen figyelj:
- a képzés jellege, besorolása
- a bekapcsolódási feltételek
- a modulok zárása
- a képzés zárása
- dokumentálási kötelezettségek

A holnap megjelenő Informátorban lesz egy cikk, amelyben azt boncolgatom, mire érdemes ezeken a területeken figyelni, ha az akkreditált programot pályázatra készíted. Hiszen rengeteg vetülete van egy programnak. Tényleg tükrözze azt, amit csinálsz, feleljen meg a felnőttképzési szabályoknak és feleljen meg a pályázati kiírásnak. Ezért szoktam azt mondani, programot írni művészet.

Ne hagyd ki a holnapi Informátort se!


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
A legújabb Informátor megjelenése: 2013. március 6. 
Kedvcsináló a tartalomból: Hogyan készítsünk olyan akkreditált programot, ami a legtöbb pályázatnak megfelel? Hogyan ismerjük fel a "rossz" ügyfeleket, hogyan bánjunk velük? Felnőttképzési szerződés: gyakorlati tippek a felnőttképzési törvényben leírtakon túl. Mi az, ami praktikus, hogyan kerüld el az, hogy sz-vj