2012. szeptember 26., szerda

Mire figyelj a nagy akkreditálási hajrában?



Várhatóak az új jogszabályok a felnőttképzésben 2013-tól, változások lesznek az akkreditáció menetében is többek között. Az új jogszabályok hatályba lépése előtt aki él és mozog még meg akarja szerezni az akkreditációt, biztos, ami tuti. Az intézményakkreditációra való felkészülésnél sokan a szakmaiságra koncentrálnak, különösen a helyszíni szemle esetében. 
Nos, nem is tévedhetnének nagyobbat. 

A szakmaiságnak megvan a maga szerepe, azonban érdemes a szakmai szempontok mellett az apró részletekre, az adminisztrálásra figyelni. Akármennyire is "nemszeretem" téma ez, muszáj foglalkoznod vele, mert ha Te nem foglalkozol, majd foglalkozik vele a szakértő kolléga a szemlén.
Mit értek az apró részleteken?

Saját tapasztalat, hogy egy cég, főleg, ha kisebb, de nagyobbak is olykor beleesnek ebbe a "hibába": szakmailag igényesek, adminisztrációra nem.

Már pedig egy intézményakkreditációs eljárás, vagy ha már rendelkeztek az intézményakkreditációval, akkor egy ellenőrzés, igazából, bármilyen fájdalmas is felnőttképző lelkemnek kijelenteni, a papírokat ellenőrzi. A jogszabályok miatt a dokumentáció, értsd: papírok, meglétét kell kérniük a szakértő kollégáknak, hogy a jogszabályok által előírt követelmények teljesülését tényszerűen dokumentáljuk a jegyzőkönyvben. 

Pl. olyan kis apróságokról beszélek, hogy ha a képzés úgy van bejelentve a Munkaügyi Központnak, és úgy akkreditálta a FAT, hogy "A hupilila festék hatásai a festővászonra az impresszionisták korában", akkor nem elég, ha azt írod rá a képzési dokumentációra, hogy "A hupilila festék hatásai", mert ebben az esetben azt fogják mondani, hogy a megnevezés nem egyezik az akkreditált programmal. Máris egy nem-megfelelőséggel többed van a jegyzőkönyvben és ezt nem szeretnéd.

Apróságok csilliárdjain lehet elcsúszni és ellenőrzéseken ezek kerülnek terítékre. Tudod, a hangyaf@sznyi hibákat  egyszerű fülön csípni, villámkönnyedséggel dokumentálhatóak és jegyzőkönyvezhetőek. 
Ügyelj a részletekre az adminisztrációban is, főleg most, még a jogszabályváltozások előtti akkreditációs hajrában. 



Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő