2010. december 4., szombat

Változások 2009-2010-ben, 2. rész, avagy a feketeleves




Hétfőn a kellemes változásokról írtam.
Ma jönnek a nem túl kellemes változások 2009-ben és 2010-ben.
Íme, egy csokorral. :)

1. Az egyik legkellemetlenebb meglepetés volt 2010. január 1-el a digitális írástudás modulok bevezetése (szerencsére úgy hírlik, állítólag el fogják törölni, de azért most még érvényben van), azaz ha van egy programod, ami 240 óránál hosszabb és azt a programot állami támogatás terhére oktatod (pályázat, szakképzési hozzájárulás, bármi), akkor kötelező 2 digitális írástudás modult oktatnod. A költségeket Neked kell állnod.
Szerencsére azóta megjelent egy rendelet (innen a blogról letölthető), amelyben megtalálod, mely esetekben adhatsz felmentést ez alól. Éljen! :)

2. 2009. október 1-el a Munkaügyi Központ felnőttképzési ellenőrzésnél pénzre is büntethet (és meg is teszik, hozzáteszem), a mindenkori minimálbér 5-10-szereséig terjedő összegig.

3. 2009. október 1-el a felnőttképzési szerződésbe bele kell foglalnod, hogy amennyiben a felnőttképzési tevékenységtől eltiltanak, vagy felfüggesztenek, a kárt hogyan téríted meg a szolgáltatás igénybe vevőjének.

4. 2010. április 10. és 2010. május 14. között élt mindenki nagy kedvence, a felnőttképzés NAGY MANITU-ja, az a jogszabály, amely szerint egy akkreditált képzés egy modulja nem számított akkreditált képzésnek. Magyarul: ha volt egy 10 modulos akkreditált angol képzés, akkor annak 1 modulja nem számított akkreditált képzésnek, magyarul, nem számlázhattál rá MAA-s (áfamentes) számlát.

5. 2010. március 6-től a program-és intézményakkreditációhoz bizonyítanod kell (elég, ha kérsz az APEH-tól egy együttes adóigazolást) azt, hogy a cég/intézmény benne van a köztartozásmentes adózók listájában.