2013. szeptember 30., hétfő

Mi vár Rád az új akkreditációban?



A mai napig is élénken él képzeletemben az első intézményakkreditáció, amit csináltam. A saját nyelviskolámé volt. Akkor, majdnem 10 évvel ezelőtt, még "csak" programakkreditációs szakértő voltam. Hónapokig tartott a felkészülés. Akkoriban zajlott pluszban még az új irodánk keresése és nem sokkal az intézményakkreditációs kérelem beadása előtt írtuk alá a bérleti szerződést. 

Amikor kijöttek a szakértők az intézményakkreditációs helyszíni szemlére, akkor technikailag az új irodában még nem volt oktatás, de már minden be volt rendezve.
Nagyon normális volt a tulajdonos, nem csak megengedte, hogy a szerződésben foglalt kezdés előtt a helyszínt használjuk a szemlére, hanem egyenesen támogatta. Az volt az álláspontja, hogy az akkreditáció jót tesz majd a forgalmunknak és így neki is jó lesz, hiszen stabil bérlői lesznek. Nagyon üzleti módon gondolkozott, sokat tanultam tőle.

Szóval, hogy szavam ne feledjem, kijöttek a szakértők a helyszíni szemlére és MINDENBE belekukkantottak. Akkor még nem volt ilyen részletes jegyzőkönyv és nem voltak ennyire részletesek a szabályok, tehát elvileg bármit kérhettek. Emlékszem, még valami tűzvédelmi szabályzatunk is volt. :-) 

Amikor a vezető szakértő, aki egy nyelviskola tanára volt, meglátta, két évre visszamenőleg a havonta megtartott tanári továbbképzéseim teljes anyagát, a fénymásolatokkal, mindennel együtt, akkor láttam rajta, leesett az álla. Mondta is, hogy ő ilyet még sehol sem látott. Onnantól kezdve nem is volt több kérdése. :-)
A szakértők nagyon jó jegyzőkönyvet írtak és azonnal megkaptuk az intézményakkreditációt. 

A múlt héten kijöttek az új akkreditációval, az engedéllyel kapcsolatos rendelettervezetek. Ugyan ezek még "csak" rendelettervezetek, de már lehet látni az irányt.

Miknek kell majd megfelelned, ha felnőttképzési tevékenységet akarsz engedélyeztetni?
Klikk ide a folytatáshoz. 

Hatalmas változások zajlanak, már, elkezdődtek. Ilyenkor szoktak cégek elsüllyedni, vagy felemelkedni. Szerintem érdemesebb a felemelkedők csoportjába tartozni. Szerintem. :-)

Kellemes hetet kívánok Neked, 
Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő

Ui: ajándék könyv a változások közepette, iratkozz fel és töltsd le.