2012. december 7., péntek

Mennyire érzed a változást a felnőttképzésben?


"Az egyetlen állandó a változás maga." 
Hérakleitosz, ókori görög szabadgondolkodó

"Tudja, mi az ügyfelei legnagyobb félelme?" Legszívesebben ezt a kérdést tettem volna fel a minap egy csempeszalonban. Nagyon kedves hölgy a tulajdonos, lélegzetelállító áruja van. Egy a probléma, a többi kereskedőhöz képest 10-20 %-al magasabb árért adja őket. A hölgy szerintem azt gondolja, az ügyfelek azért fogják kifizetni a magasabb díjat, mert hatalmas a bemutatóterem, naponta 12 órát nyitva vannak és ezért van 1 fizetett alkalmazott. 

Ez mind hatalmas fix költség, amit neki bizony ki kell termelnie. A magas fix költségek az ipari kor vállalkozásainak jellegzetes vonásai. A 2008-as válsággal azonban beköszöntött az ipari kor jégkorszaka. A nagy átlagnak, a "mindenkinek mindent" áruló kis-és középvállalkozó cégeknek lassan megkezdődik az alkonyat.

Az ügyfeleket, akik már a változó kor szellemét érzik, a nagy bemutatóterem és az alkalmazott nem érdekli. Ezért nem fognak pluszt fizetni, legalábbis nem annyian, amennyi vevőt a csempés hölgy szeretne. Mi egy csempebolt vásárlójának legnagyobb félelme? 
Egyszerű: megveszem a gyönyörű csempét/padlólapot, aztán a burkoló igénytelenül, és/vagy gusztustalanul csúnyán rakja le, vagy csak nem úgy, ahogy én akartam.

Ha erre a félelemre adna szolgáltatást a tulaj, pl. az árban benne van, hogy le is rakják a csempét úgy, ahogy a tervben megbeszéltük, ha nem, akkor pénz vissza, vagy új áru gratis berendel és lerak, na, ezért fizet az ügyfél. Nem mindegyik ügyfél, az fizet ebben az esetben, aki azt a csempét akarja és úgy, az bizony kifizeti ezért a plusz költséget. És ebben az esetben nem érdekli a nagy bemutatóterem, akár egy pincében is megveszi az árut és úgy is, hogy egyeztetett időpontban tud odamenni. 

Felnőttképzőként tisztában vagy azzal, mi az ügyfeleid legnagyobb félelme? Tudod, mi kell nekik és azt adod? Együtt  mozogsz a piaccal? Mindenkinek adsz mindent, vagy tudatosan irányítod a képzéseket?

Ezekkel a gondolatokkal kívánok Neked kellemes hétvégét, 

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
Legfrissebb Informátor megjelenése: december 19-én. 
Ízelítőül a tartalomból: rengeteg kérdésre rengeteg válasz :-)