2011. október 13., csütörtök

Első, bátor lépések, a felnőttképzés bejelentése



 Hétfőn délután Óbudán voltunk Zsolttal. Beszélgettünk, autóztunk a Római partról a rakpart felé, a Gázgyár után az Auchan mögötti úton. Egy óvatlan pillanatban Zsolt felkiált: jaj egy kiccica! Az út túloldalán, a betonfal mellett, a 70-el száguldozó autók közé próbált becsalinkázni egy aprócska cica. Zsolt mondja: állj meg, kiszállok, nem hagyom ott a cicát. Azon az úton mindenki nyomja, mint az őrült, nincs is leállósáv, de megoldottam, felálltam az út melletti patkára, a bicikliútra. Zsolt kiugrott a kocsiból, rohant a cica felé. 

Száz szónak is egy a vége: megmentettük a cicát. Amikor Zsolt odarohant hozzá, hogy levegye az útról, a cica megijedt és az út melletti betonfal bokros tövébe menekült. Kétségbeesve nyávogott. Hívogattuk, aztán nekem sikerült elkapni, menekült volna rendesen. Remegett, nyávogott, és főállásban pinduri édes volt. Hogy került oda? Rögtön Óbudán elvittük állatorvoshoz, aki megállapította, hogy egészséges, tiszta a szőre, nincs bolhája és kb 4 hetes. Hazahoztuk, és most már dorombol, játszik, csámpázik, elesik, eszik, alomba vécézik, azaz teljesíti a kiscicák munkaköri leírásában foglaltakat. 

Az első lépések. Képzéseknél is fontosak. A cégek, amikor tapasztalat nélkül belevágnak a felnőttképzésbe, olykor-olykor hasonlítanak a pinduri kis cicánkra. Kimennek a 70-el száguldozó autók közé, aztán vagy megússzák a kalandot, vagy elütik őket a nagyobbak, gyorsabbak, nehezebbek, keményebbek. 

Ha felnőtteket akarsz képezni, kösd fel a gatyamadzagot és/vagy válassz egy jó tanácsadót. A jogszabályok ugyanis kezdőkre is ugyanúgy vonatkoznak, mint azokra, akiknek már van rutinjuk. A jogszabályok pedig erőteljes adminisztratív kötelezettségeket írnak elő. Első menetben is felnőttképzési nyilvántartásba kell vetetned magad, a nyilvántartásba azokat a képzéseket sorold fel, amelyeket tervezel végezni. 

Az első link az oldalon.

A felnőttképzési bejelentést a kormányhivatalokban tudod megtenni:

FONTOS, ezt kevesen tudják: a bejelentésben szereplő képzéseket nem kötelező végezni. 

Okíthatsz felnőtteket, ha céged/egyéni vállalkozásod stb be van jelentve a felnőttképzési nyilvántartásba. Azokat a képzéseket tarthatod, amelyek be vannak jelentve a nyilvántartásba, viszont ha bejelented a képzést, nem jelenti azt, hogy rögtön kötelező is elkezdeni. A képzés neve ott van felsorolva, van rá képzési programod, nem kér enni, akár "alvóban" is maradhat évekig. 

Úgy aludhat, mint most a megmentett kiscicánk. Aztán majd egyszer felébred, és elkezd játszani. :)

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu